lördag 28 februari 2009

Kryddig olja.


Jag sitter lite sysslolös men lite pyssel kan jag ju göra, trotts nyopererad fot, här kommer ett tips om hur man gör egen smaksatt olja:
.
Att smaksätta en olja är både gott och dekorativt i köket. Det är också väldigt enkelt, man behöver en snygg flaska, en vanlig matolja, jag väljer alltid rapsolja, den är närproducerad och neutral i smaken, sen kryddar man efter tycke och smak.
.
Spanskpeppar, är snyggt dekorativ, den bör man torka och sticka hål i innan man lägger den i flaskan. Detta dels för att slippa få för mycket vatten i oljan och dels för att pepparen inte ska flyta. En del hela peppar korn flyter (det finns luft i kornen) det kan man avhjälpa genom att lätt krossa dom innan man lägger ner kornen i flaskan.
.
* Mycket som flyter i början, sjunker efter något dygn till botten.
* Kvistar av färska örter ger både god smak och är dekorativt i flaskan.
* Klyftor av vitlök kan man antingen lägga i hel eller så hackar man vitlöken lite grovt.
* Chilipulver, ger oljan en god smak och en läcker färg.
* Ingefära innehåller luft och bör göras hål i eller delas på mitten.
.
En variant som jag tycker är god till fisk är, torkad dill, en kvist rosmarin, en kanelstång och en bit ingefära.
.
Det är nu bara fantasin som sätter stopp på vad man kryddar med, när man sen är i gång så varför inte göra några att ge bort……..
.

Det är nog dags att går tillbaka till jobbet ganska snart nu

Inga kommentarer: