Jag har två flickor som hjälpt mig rida in Kiara nu under sommaren, flickorna har nu lärt sig att blöta hästar sak inte borstas eller ridas, för det gör ont på hästen och dom kan får skav.
Flickorna var i stallet idag och gick en promenad med Kiara och Karisma, det gå ju bra i regn. Så idag klockan 6 ungefär så kom flickorna och frågade, om inte hästarna kunde sova inne så dom var torra så det gick att rida dom i morgon.
Jag kände, starkt att det är fel, min lösdriftshästar, ska inte sova inne eller ha täcke på sig för att vi inte kan ta hand om dom tidigare och ställa in dom eller välja att aktivera hästarna på något annat sätt, promenad eller logering tex.
Jag fick mig en påminna om att, det är ideologer som styr hur vi väljer att ha våra hästar. Om vi väljer lösdrift, barfota och naturlig hästhållning och tar det med att inte alltid kunna rida utan få anpassa oss efter vädret. Eller om vi väljer att ställa hästarna på stall, med täcken och då väljer att alltid kunna rida, men tar jobbet med täcken. För mig är den naturliga hästhållningen viktig och jag vill inte ha täcken eller ha dom i box mer än nödvändigt.
Flickorna kommer från stora ridskolan, där hästar bor mer inne än ute, regnar det rider man i ridhus och hästar ska gå ute med täcke på vintern annars får dom lång päls och är inte torra när man tar in dom. Tyvärr är det där som flest blivande hästägare skolas och får sin ideologi om hur en häst ska bo.
Få se om flickorna ringer innan dom vill komma i morgon för då kan jag ta in hästarna, det tar bara någon timme för en häst att torka med fleestäcke på : )
Honung
-
Det har uppstått ett antal begrepp runt honung som kan kännas vilseledande.
🍯Nyslungad honung, rörd honung, ympad honung, bagerihonung, kallslungad
honung...
5 år sedan
9 kommentarer:
Själv så hade jag vissa hästar som hade täcke.. Delvis de som reds eller kördes flera gånger i veckan och sedan hade jag ett ponnysto som hade svårt att hålla hullet när det var kallt. Hon hade en dm päls men tappade hull ändå. Åt kraftfoder som ett halvblod men var bara 91 cm hög/låg.
Visst tycker jag att hästarna som inte tränas gott kan må bra av utan täcke men jag hade olika regler för olika hästar...
För kommunikationens skull skrev jag månadsbrev med uppdateringar och info om de olika hästarna och vad som gällde just den månaden. Allt från dräktigheter, motion, foder och vanliga vett och etikettregler...
Det hade varit en sak om dom kom ock red regelbundet och hade någon tävling i sikte. Nu kommer dom en två gånger i veckan och skrittar henne och hon sk inte ridas så länge till för hon är stor som ett hus och det sparkar i magen på henne.
Jag äger inte ens ett täcke till henne faktiskt bara ett flees.
Jag trodde inte att jag hade så stark ideologi när det gällde den naturliga hästållingen, men nu är jag helt övertygad om att hästar ska hålla så naturligt det går.
Jag har inte haft en skodd häst på 20 år och nu är det lösdrift och fritt med hö som gäller. Samma för alla hästar, jag ser ingen anledning till att paketera någon av mina hästar i täcke.
Ja om hon bara skrittas så blir hon väl inte så svettig ändå eller? Då skulle jag nog också gjort som dig.
Är hon så stor redan? Hon ska väl inte föla förrän i vår?
Mina shettisar har alla gått barfota utan problem oavsett om de tävlat eller inte.
Däremot har fjordingen gått barfota om han inte reds regelbundet men framskodd när han blivit riden flera gånger i veckan då han annars var lite ömfotad. Det var lite jobbigt att speciellt köra honom om han bara ville gå vid vägkanten... :-) Haflingern var helskodd när vi köpte honom och vi började att ta av bakskorna. Däremot var det svårt för honom att gå utan framskor. Vi provade ett tag men han var mycket värre än fjordingen.
Varmblodstravaren som jag rider nu har gått barfota hela tiden. Deras andra travare har gått helskodd fram till förrförra hovlagarperioden, då togs bakskorna av. UTAN problem. Men hästarna rids bara ca en gång i veckan så det är ju inte mycket och mestadels i skritt.
Jag håller med dig om stråfoder. Jag håller med om att det bör vara fri tillgång. När jag började med det så MINSKADE åtgången!! Hästarna stressade inte i sig maten utan kunde äta när de ville.
Hon rids bara lätt nu och flickorna kommer väldigt oregelbundet,
Jo, Kiara är stor stor som ett hus och det sparkar väldigt i magen, hon ska ha i månads skiftet april/maj.
Skor det kalarar sig all utan och det har så varit sen 1986 :P
Jag funderar på att sluta att rida Kiara helt och gå in på att göra det sista på inkörningen i stället.
Det som jag tycker är "dumt" är att i vissa hästsportsgrenar så MÅSTE hästen vara skodd... Så är det i Marataonkörning... :-P
Sedan beror det ju på vilket "tålamod" man har att invänta att hästen som tidigare varit skodd i 15 år ska vänja sig att gå utan... Det är ju mycket lättare om hästen ALDRIG får på sig skor... De föds ju inte med skorna på.. Men min fjording gick "hyfsat" barfota. Haflingern var knappt ridbar. Jag lät dem gå barfota ett par månader. Fjordingen gick "konstigt" även efter ett år. Så där så det inte gick att köra honom men att rida gick ju...
Travaren jag hade kunde gå barfota FRAM men inte bak för han hade sånt påskjut. Jag brukar dra av skorna om hsätarna blir halta men på honom kunde jag inte göra det bak för efter bara några dagar så haltade han något hemskt bak... Han fick alltid ha specialskor bak då han dessutom slet snett...
Men med hästar med normalt rörelsemönster och bra benställ så borde alla kunna gå barnfota. Det svåra är väl när det avlas för en viss tävlingsgren och inte för benställ och att de ska kunna gå barfota... Men hästar som rids/körs bara någon gång i veckan så tycker jag det är onödigt med skor.
Jag har kämpat i flera år att få dra av skorna på varmblodsstoet där jag nu rider. Den gamla hovslagaren har ehla tiden sagt att "hon är inte en häst som går barfota"... Men HALLÅ??? Hon rids i genomsnitt max en gång i veckan...visserligen är hon 21 år och har väl gått med skor hela sitt liv och dessutom marktrång bak, särskilt höger, men ändå... När hon skadade sig i våras så drog jag av dem ändå. Då reds hon ju inte på en månad. Och det gick bättre än väntat.
Nu har de bytt hovlagare som "tillåtit" att hon går barfota bak för att hon ändå tappade flera gånger skorna... Det har gått jättebra!!! Okej, de 3-5 första gångerna snubblande hon väl en del, men det jag var mest orolig för, att hon skulle slita snett och bli öm (pga sin marktrånghet) har det inte blivit något med.
Målet är väl att hon även ska kunna gå barfota fram med... Valacken som jag rider gör ju det...
Jag är lite mer flexibel i min idiologi... Jag ser från häst till häst. Om de fortfarande är ömma och haltar efter ett år så tycker jag synd om dem. Jag vill inte att de ska ha ont eller må dåligt för att jag har en idé om hur de ska leva. Gäller även täcke då jag haft ETT sto som mådde dåligt...
Jag har fortfarande sen 1986 inte haft en häst som behöver skor, när den dagen kommer får jag väll sätta på skor.
Sedan i söndags går även stoet barfota runt om men hon var ganska ömfotad... får väl se om det blir bättre. Jag tycker det är onödigt att en hsät som bara rids någon gång i veckan har skor... men OM hon blir halt så tycker jag nog att det är bättre med en pigg och glad häst... hon är trots allt 21 år och har nog gått med skor i nästan 20 år... *suck* Men att övertala någon som inte vet mycket om hästar varför hon ska gå barfota är inte lätt... :-P
Verkar du själv något? Jag vet ju att du haft lite olyckligt med nyverkade (och ömma) hovar när du varit på utställning...
Jag känner att det är något fel när en häst tappar 4 skor på mindre än 2 månader... Särskilt när den bara tappat ca 2 skor på ca 10 år tidigare...
http://kackasdjurprat.blogspot.com/2008/11/hovslagare.htm
Skicka en kommentar